pomoc zywnosciowa1

pomoc

PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020

PODPROGRAM 2015

 

Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Bojszowach jako Organizacja Partnesrska
o zasięgu Lokalnym realizuje zadania z zkresu dystrybucji artykułów spożywczych dla osób najbardziej potrzebujących w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 Europejskiego Funduszu Najbardziej Potrzebującym realizowanego w Podprogramie 2015.

Głównym celem Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020 jest dotarcie z pomocą żywnościową do grup osób najbardziej potrzebujących w gminie Bojszowy. Tutejszy Ośrodek współpracuje z Śląskiem Bankiem Żywności w Chorzowie
od maja 2015 roku, w ramach którego osoby najbardziej potrzebujące mogły skorzystać
ze wsparcia w postaci żywności, jak również miały możliwość uczestniczenia w różnych działaniach wspierających, edukacyjnych i włączających.

Projekt współfinansowany ze  środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym

DYSTRYBUCJA PACZEK ŻYWNOŚCIOWYCH

Pomoc Żywnościowa w postaci paczki żwnościowej wydawana była w Gminnym Ośrodku Pomocy Społecznej w Bojszowach od czerwca 2015r. do grudnia 2015r.
W paczce żywnościowej znajdowały się takie artykuły jak: makaron świderki, ryż, kasza jęczmienna, płatki kukurydziane, mleko, ser podpuszczkowy dojrzewający, groszek
z marchewką, koncentrat pomidorowy, dżem truskawkowy, mielonka, klopsiki w sosie własnym, cukier, olej rzepakowy.

Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Bojszowach w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa Podprogram 2015 otrzymał 9407,52 kg żywności. Żywność ta w postaci paczek żywnościowych wydana została 100 zakwalifikowanym osobom zamieszkującym na terenie gminy Bojszowy.

Projekt współfinansowany ze  środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym

 

 

DZIAŁANIA TOWARZYSZĄCE

 

Działania w ramach środków towarzyszących w postaci warsztatów, realizowane były pod nadzorem  Organizacji Partnerskiej o zasięgu Regionalnym  – Śląskim Bankiem Żywności w Chorzowie.

Warsztaty odbywały się w Jedlinie, przy ul. Ks. Grycmana 1.  Łącznie przeprowadzone zostały 4 spotkania, które odnosiły się do tematów: „Zasady prawidłowego żywienia”, „Nie marnuj żywności i wartości odżywczych”, Kulinarnie mocni” oraz „Domowe finanse – żywność”.  Głównym celem przeprowadzonych warsztatów było wzmacnianie samodzielności i kompetencji beneficjentów w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego, integracja społeczna, podnoszenie wiedzy
i umiejętności na temat znaczenia prawidłowego żywienia, przeciwdziałanie marnowaniu żywności, nauka tworzenia, realizacji i kontroli realizacji budżetu domowgo, ekonomicznego prowadzenia gospodarstwa domowego. W warsztatach brało udział
42 beneficjentów Programu.

Projekt współfinansowany ze  środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym